torsdag 17 oktober 2013

Rapsgris

Hej igen,

Denna gång tog jag och prövade mig på Scans svensk rapsgris karré, den till hör den mer exklusiva köttet när det gäller karré vanlig karré kan vi få tag på vid 60 kr/kg eller när det är extrapris runt 30 kr/kg rapsgrisen däremot  ligger på 99 kr/kg. Det som urskiljer rapsgrisen från andra grisar är att man i fodret har lagt till rapsolja vilket på Scans hemsida står har lett till att köttet blir saftigare, godare och smakrikare. För att se om det verkligen lever upp till de tog jag och prövade mig på den.

Till skillnad från vanlig förpackning som vi är vana med så ligger rapsgrisen i vakuum förpackning så den håller sig aningen längre. Tittar man enbart på köttet så ser den faktiskt en aningen mörkare ut än den vanliga vi är vana med samt att det sprängda fettet i köttet är mer jämn utspridd.

Gjorde en enkel middag där jag tog och stekte karrén på spisen och hade ugnsbakad sötpotatis till resultatet var jag mycket nöjd med.


Måste säga att rapsgris absolut är saftigare än vanlig fläskkarré, men att den ska smakar mer så tycker jag nog inte att det är markant skillnad på rapsgris vs vanlig fläskkarré. Något som jag märkte av att den är aningen mörare än vanlig karré. Så vill man ha en fin fläskkarré så är rapsgris ett mycket bra val i den bemärkelsen om man vill ha ett mörare och saftigare kött. 8/10

Marinad till karrén  (2st)
2 msk Balsamvinäger
1 tsk flytande honung
1 st vitlöksklyfta
1 tsk ljus soja
salt

Sötpotatis
2 st sötpotatis
1 msk olivolja
timjan
salt

Pressa vitlöken och smörj in den på karrén blanda ihop resterande av de flytande vätskorna och marinera karrén sist strö på salt. Stek karrén på hösta värmen vänd när den har fått färg. Genomstek på låg värme ca 5 min

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär sötpotatisen i skivor ca 3-5 mm tjocka, lägg potatisen i ugnssäker form ringla över med olivolja och smaksätt med lite timjan och flingsalt. Låt stå i mitten av  ugn ca 30 min

---------------------------------------------------------

Hi again,

This time I took and tried out Scans Swedish rapeseed pork loin , it is more upscale meat when if you compare it with regular loin we can get our hands on at 60 SEK / kg or on the sale price around 30 SEK / kg rapeseed pig however cost 99 SEK / kg . What distinguishes rapeseed pig from other pigs is that the liner has added rapeseed oil which on Scans website  says has led to the meat juicier and tastier . To see if it really lives up to those I tried it out.

Unlike plain packaging the rapeseed pork loin are in a vacuum pack so it stays slightly longer . Looking solely at the meat  it actually looks a slightly darker than the standard we are used to and the fat in the meat is more even spread .

Did a simple dinner where I took and roasted the loin on the stove and had baked sweet potatoes in the owen. I was pretty please with the result
.

Must say that the pork definitely is juicier than regular pork, but that it will taste more, I do not think that there is marked difference in the rapeseed pig vs regular pork loin. Something I noticed that it is slightly more tender than regular loin. So, you want a nice pork loin so is rapeseed pig a very good choice, if you want a more tender and juicier meat. 8/10

Marinade ( 2p )
2 tablespoons balsamic vinegar
1 teaspoon of liquid honey
1 piece clove garlic
1 tsp light soy sauce
salt

Sweet Potatoes
2 sweet potatoes
1 tbsp olive oil
thyme
salt

Squeeze the garlic and apply it to loins, mix the rest of the flowing fluids and marinate the loins,  finally sprinkle on the salt. Fry the lions at highest heat turned when it has browned . To make it well done  fry it on low heat about 5 minutes

Preheat oven to 200 degrees. Peel and cut the sweet potato into slices about 3-5 mm thick , put the potatoes in the oven-proof mold drizzle with olive oil and season with a little thyme and sea salt . Let stand in the middle of the oven for about 30 minutes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar