lördag 12 oktober 2013

Ägg/ Egg

Hej mina läsare,

Denna gång tänkte jag gå back to basic, ägg är alltid gott och faktiskt nästan inte alltid så enkelt att tillaga ändå om man skulle kunna tro de. Hur många gånger kokar vi inte över äggen eller steker den alldeles för länge så den nästan blir lite plastig eller inte får till den fluffiga omeletten?

Så tänkte dela med mig lite knep på hur du får till så ägget blir perfekt.

Först och främst är det ju bra att veta om ägget som ska användas är fräscht eller inte, visst det finns bäst före datum men ägg håller faktiskt längre än så och det är ju dumt att kasta dem om dem fortfarande är ätbara inte sant? Om ägget ni har hemma har legat ett tag så finns det faktiskt ett knep att kolla om det fortfarande är ätbart, genom att hälla upp ett glas med vatten och sen släppa ner ägget, ligger ägget i botten är den färsk skulle den stå upp men fortfarande vara i botten är den fortfarande ätbar, skulle den däremot flyta så kan du kasta ägget
 Ej ätbar längre
 Fortfarande ok
Färskt ägg

Ett enkelt och energisparande sätt att koka ägg är att lägga ägget i kastrullen låt vattnet koka upp under lock och stäng av värmen så fort vattnet börjar koka. Låt kastrullen stå kvar på platten med locket på i 5 min så får du ett perfekt kokat ägg

Stekt ägg kanske är lite knepigt att få till, vissa av er kanske känner igen er att innan äggvitan har helt och hållet stelnat så börjar gulan redan göra det. Viktigt att komma ihåg när man steker ägg är att plattan ska vara tillräckligt varmt. Skulle det vara så att plattan inte är tillräcklig varm får du ett plastigt stekt ägg. Tänk på att använda rätt olja också, du ska exempelvis inte steka ägg med olivolja, då olivolja inte tål så hög temp samt ändrar på äggets smak.

Omelett kanske en bland dem knepigaste att göra, vill du få till en riktig fluffig och saftig omelett så ska du tillsätta lite mjölk  eller grädde ca 1 tsk för två ägg. När du steker omeletten tänk på att värmen ska vara drygt lika varmt som du steker ägget som vanligt. Medan du steker omeletten så använd stekspaden och gör små små hål i undersidan så äggröran kan rinna ner till botten, när äggröran är aningen fast så kan du börja rulla ihop och vända omeletten.


----------------------------------------------------------------
Hello my readers ,

This time I thought to go back to basics , eggs are always good and actually almost not always so easy to cook even if you would think thats not the case. How many times have we boild eggs that is over done  or fried it for too long so it almost becomes a bit plastic or may not be the fluffy omelette ?

So I thought to share with you some tricks on how to get the egg perfect.

First and foremost, it's good to know if the egg we use is fresh or not , sure there are expiration dates but eggs can actually  stay longer than that and it's silly to throw them if they are still edible right? If the egg you have at home has been there for awhile, there is actually a trick to check if it's still edible, by pouring a glass of water and then drop the egg,  if the egg is located on the bottom is fresh, if it would stand up but still be at the bottom , it is still edible  but if it would however float  you can throw the egg

 Not edible 
 Still ok
Fresh egg 

A simple and energy -efficient way to cook eggs is to put the egg in the pan let the water boil, cover and turn off the heat as soon as the water starts to boil. Let the pan stand on flat terrain with the lid on for 5 minutes to get the perfect boiled egg

Fried egg might be a little tricky to make perfect, some of you might recognize  that before the egg white has completely solidified,  the yolk already  beginds to do that. Important to remember when frying eggs is that the plate should be warm enough. If the pan isnot sufficiently warm , you get a plastigt fried egg. Remember to use the correct oil, for example, you should not fry eggs with olive oil, since olive oil can not withstand such high temperature and changes the egg's taste.

Omelette are perhaps one of those tricky thing to do , you want to get into a real fluffy and juicy omelette then you should add a little milk or cream about 1 teaspoon for two eggs. When you cook the omelette remember that the heat will be nearly the same temperature you  use to fry the egg as usual. While you cook the omelette , use a spatula and make small holes in the bottom so the scrambled eggs can flow down to the bottom, when the scrambled eggs are slightly firm you can start to curl and turn the omelette .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar