tisdag 5 mars 2013

Enkelt och gott bröd/ Easy and tasty bread

Hej mina läsare,

Ber om ursäkt för min frånvarande de sista veckorna. Har haft fullt upp med andra saker i livet, det kanske inte har kommit fram så tydligt att jag är ett fotbolls freak men det är iaf de som har tagit upp större delen av min tid. Ni som kollar på fotboll vet ju hur intensivt med bra fotboll de har varit de senaste veckorna ;)

Anyway tillbaka till inlägget istället, tror att alla håller med om att de inte finns något bättre än nybakat bröd på morgonen när man vaknar men inte har man ork att gå upp tidigt på morgonen för att fixa något nyttigt bröd för en eller familjen. En ambitiös kanske gör scones men de är ju inte jätte nyttigt samt tar ändå en del tid att förbereda. Så idag tänkte jag dela med mig ett brödrecept som är super enkelt, nyttigt och riktigt gott. Det går till och med snabbare att göra denna än scones *där ni, nu blev du allt intresserad va?"

Degen förbereder du dagen innan/ kvällen innan och det tar drygt 20 min att göra sen lägger du degen i kylen och gräddar den på morgonen när du vaknar.

Ingredienser:
4dl vatten
10 g jäst
9dl rågsikt (alt. 4dl vetemjöl o 5dl rågsikt)
½-1dl krossade linfrön
½ dl solrosfrön
½ tsk  salt
1msk honung


Rör ut jästen i vattnet och blanda sedan ner honungen så den har löst upp sig. ( Jag brukar koka upp vatten och använda 1 dl  av det så att vattnet är ca 37°C) blanda sedan ner resten av ingredienserna. Behöver bara röra tills allt har blandats ihop ordentligt  behöver inte arbeta med degen.  Täck nu bunken med plats eller en handduk och lägg den i kylen över natten. 


Så här ser degen ut på morgonen

På morgonen
Skrapa ur degen på ett ordentligt mjölat bakbord (jag använder mig av grahamsmjöl). Dra ut degen till en lång rektangel  ca 10cm bred och 40 cm lång. Vik sedan ihop den på längden så den blir ca 5x40cm. pensla på lite kall vatten och strö lite mjöl på toppen. 
Sätt nu ugnen på 275°C ( eller så varmt det går) och låt degen vila medan ugnen blir riktigt varm.  Låt en plåt stå inne i ugnen under tiden. 

Dela degen i små bitar med en bakspade eller dylikt ( osthyvel, stekspade eller kniv går lika bra)  ta ut plåten från ugnen och lägg degkluttarna på den heta plåten. Eftersom plåten är varm kommer brödet inte att fastna. Men om du vill så kan du förstås lägga ett bakplåts papper.


Grädda mitt i ugnen tills brödet har fått ordentligt med färg ca 15 min eller mindre beroende hur stora brödbitar du gör. 

Lycka till!
-------------------------------------------------------------------------------

Hello my readers,

Apologies for my absence the last few weeks. Have been busy with other things in life, it might not have come so clearly that I am a football freak but it is anyway because of that who have taken up most of my time. Those of you who watch football know how intensely good football it have been in recent weeks;)

Anyway back to the subject instead, think everyone would agree that they are no better than freshly baked bread in the morning when you wake up but most of us do not have the energy to get up early in the morning to fix something salutary bread for one or the family. An ambitious might make scones but they're not very salutary, and still takes some time to prepare. So today, I thought to share with you a bread recipe that is super easy, healthy and really good. It goes even faster to do this than scones * there you are, now you became increasingly interested huh?*

You prepare the dough the day before / the night before and it takes max 20 minutes to do. You put the dough in the refrigerator  overnight and bake it in the morning when you wake up.

Ingredients:
400ml water
10 g yeast
900ml sifted rye flour (or wheat flour 400ml o 500ml sifted rye flour)
½- 100ml crushed flaxseed
50ml sunflower seeds
1 ½ tsp salt
1 tbsp honey


Dissolve the yeast in the water and then mix the honey so it has dissolved. (I usually boil water and use 100ml of it so that the water is about 37 ° C), then mix the remaining ingredients. Just need to move until everything is mixed together properly do not need to work with the dough. Cover your bowl with space or a towel and put it in the fridge overnight.

How the dough look liked in the morning
In the morning
Scrape out the dough on a well floured surface (I use whole wheat). Pull the dough into a long rectangle about 10cm wide and 40 cm long. Then fold it together lengthwise so it becomes about 5x40cm. Brush on a little cold water and sprinkle a little flour on top.
Put your oven at 275 ° C (or as hot as it will go) and let the dough rest while the oven gets really hot. Let a try be inside the oven during this time.

Divide the dough into small pieces with a bakspade etc. (cheese slicer, spatula or knife works just as well) take out the try from the oven and add dough pieces on the hot try. Since the try is hot the bread will not stick. But if you want you can of course put a baking paper.


Bake in middle of oven until the bread has got plenty of color about 15 minutes or less depending how large pieces of bread you make.


Good Luck!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar