lördag 16 augusti 2014

Spisa hos helena

Hej igen,

Denna gång blir det middag på Spisa hos Helena som ligger på Scheelegatan 18, Stockholm. Ett mycket trevligt och mysigt ställe som ligger precis vid hörnet mot Piperska muren. För mig var det första gången men några av mitt umgänge hade redan vart där många gånger innan.

Valde Skagen toast som förrätt, entrecote med pommes som huvudrätt och säsongens sorbet som efterrätt. Vännerna tog några andra rätter som jag fick smaka lite av så kommer skriva om dem också. Här nedan kommer bilderna på maten.

Spisas skagentoast 130:- 
Väldigt fint upplagt, men smaken var som vilken skagentoast som helst. Men skagenröran innehöll väldigt mycket räkor vilket jag uppskattar till 100. 7/10

Tigerräkor 95:-
Detta var vännens förrätt, men fick smaka lite av den. Mycket smakrik och väldigt bra kryddad. Lite stark men inte alls farligt. Skulle absolut rekommendera denna förrätt över min egna då jag tycker om att smaka på något mer genuint. 10/10

Mozzarella caprese 90:-
Mozzarella och tomat som den finaste kombinationen. Tillhör det vanliga också men svårt att motstå. Lite mer salt på skulle jag föredra men det finns vid bordet. 7/10

Grillad Entrecote 220:-
Denna entrecote  serveras med spenat-och fänkålssallad med pommes frites och chilibearnaise.Valde att få min entrecote medium rare vilket den var när den väl kom fram. Kände knappt av chilin i chilibearnaise vilket jag tyckte var lite tråkigt men helt klart godkänd. Det som jag tyckte mest om var faktiskt spenat och fänkålssalladen, den hade en perfekt syrlighet och sötma i sig. Riktigt god. Skulle verkligen vilja ha mer än bara det. Pommesen var riktigt goda, frasiga och varma. 8/10

Grillade Lammracks 245:-
Lammracks serveras med en ruccolasallad med fetaost och kapris samt rosmarindoftande klyftpotatis och tsatsiki. Lammracken marinerades med vitlök och färska örter. Lammracken var bra grillade men smaken var aningen svag. Skulle ha uppskattat om dem hade kryddad på lite mer än vad dem hade gjort. Tsatsikin var en aningen svag på vitlök och närmare obefintlig gurka. Tror dem faktiskt glömde av rosmarinen på klyftpotatisen då den inte smaka någon rosmarin. Men helhetsintrycket var absolut inte så dåligt. 8/10 

Grillad laxfilé med sparris- och västerbottenrisotto 215:-
Denna rätt serveras dessutom med machesallad och rödvinssmörsås. Risotto har alltid varit en favorit hos mig, denna med västerbottenost var mycket smakrik men en aningen överkokt. Va inte riktigt al dente. Fisken var inte speciellt bra va lite rå fortfarande i mitten. Skulle ha vart på grillen nån minut extra. Smakade aldrig på rödvinssmörsåsen men vännen min tyckte att fisken smakade godare med såsen. 7/10 

Veckans sorbet 75:-
Veckans sorbet var hallon, då det står veckans sorbet tror jag att smakerna ändras per vecka så fråga när ni är där vad det är för sorbet. Denna sorbet var en riktig fröjd. Mycket fräsch och god i smaken, det var en kombination av hallonens syrlighet men rundades av med dess sötma på slutet som gjorde denna sorbet alldeles utsökt. 10/10 

Pannacotta 85:-
Det var inte den traditionella pannacottan som serverades utan det var en vitchoklad pannacotta toppad med limemarinerade jordgubbar. Pannacottan var en aningen söt för min smak men marinaden och jordgubbarna var fantastisk goda. Lite synd att man bara fick tre jordgubbar. 8/10

Om man vill garantera ett bord här skulle jag rekommendera att ringa eller boka bord via nätet. Då detta är ett populärt ställe och kan ibland vara svårt att få plats. Personalen på spisa var mycket trevliga dock verkade dem vara lite virriga denna kväll. Kanske var det så för att vi var ett stort sällskap. Men servitören hade svårt att komma ihåg vem som hade beställd vad och glömde emellanåt beställning så man fick be om det en extra gång. Men helhetsintrycket för denna vistelse ligger på 8,5/10

--------------------------------------
Hi again, 

This time it's dinner at Spisa of Helena is located on Scheelegatan 18, Stockholm. A very nice and cozy place located just off the corner against the wall Piperska. For me it was the first time, but for some of my company they had already been there many times before. 

Chose shrimps toast as an appetizer, entrecote with fries as the main course and seasonal sorbet for dessert. My friends took a few other dishes that I got to taste some off so will write about them too. Here below are the pictures of the food. 

Spisas shrimps toast 130SEK 
Very nicely laid out, but the taste was like any shrimp toast in Sweden. But it contained a lot of shrimp, which I love. 7/10 

Tiger Prawns 95SEK
This was one of my  friend's starter, but got a little taste of it. Very tasty and very well seasoned. A little spicy but not too powerful. Would definitely recommend this starter cause it felt more genuine. 10/10 

Mozzarella caprese 90SEK
Mozzarella and tomato as the finest combination. One of the most tradtional starter but so hard to resist. I would have prefered a little more salt on, but there are at the table. 7/10 

Grilled Entrecote 220SEK
This entrecote served with spinach and fennel salad with french fries and chilibearnaise. Choosed  to have my  my rib medium rare and I was servered one. Hardly felt the spicy of chilli in chilli bearnaise which I thought was a bit disappointing but clearly approved. What I liked most about was actually spinach and fennel salad, it had the perfect tartness and sweetness itself. Really good. Would really like to have more than just that. French fries were really good, crispy and hot. 8/10 

Grilled Lamb racks 245SEK 
Rack of lamb served with an arugula salad with feta cheese and capers and rosemary scented potato wedges and tzatziki. Lamb was marinated with garlic and fresh herbs. The lamb was good grilled, but the flavor was slightly weak. Would have appreciated if it had been seasoned a little more than what they had done. Tzatziki was a slightly weak on garlic and almost nonexistent of cucumber. I do believe they actually forgot the rosemary on the potato cause it does not taste any rosemary. But the overall impression was certainly not so bad. 8/10 
Grilled fillet of salmon with asparagus risotto and Western 215SEK 
This dish is served with mache salad and red wine butter sauce. Risotto has always been a favorite of mine, this with Västerbotten cheese was very tasty but slightly overcooked, was not quite al dente. The fish was not very good either still a little raw in the middle. Would have each on the grill for a minute extra. Never tasted the wine butter sauce, but my friend thought the fish tasted tastier with sauce. 7/10 

Week sorbet 75SEK
Raspberry sorbet was, as it for this week's sorbet, I think that the flavors change weekly so ask when you are there, what kind of sorbet they serve. This sorbet was a real delight. Very fresh and good in taste, it was a combination of Raspberry's acidity but were rounded off by its sweetness on the end that made ​​this sorbet absolutely delicious. 10/10 

Pannacotta 85SEK
It was not the traditional panna cotta, it was made with white chocolate  topped with lime marinated strawberries. Panna cotta was a slightly too sweet for my taste but the marinade and the strawberries were amazing good. A little pity that we only had three strawberries. 8/10 

If you want to guarantee a table here I would recommend to call or book online. As this is a popular place and can sometimes be hard to get a table. Staff at spisa was very nice, however it seemed to be a bit confused this evening. Perhaps it was as if we were a big company. The waiter had a hard time to remember who had ordered what and forgot some of our orders so you had to ask for it twice. But the overall impression for this stay at  Spisa would be 8,5 / 10 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar