tisdag 30 april 2013

Recept/ Recipe

Bagels


Hej Alla!

Hoppas att alla har haft en riktig trevlig valborg, festat och druckit måttligt. Själv valde jag att ta det lite lugnare i år då jag har gått på högvarv i veckor och känner att jag behöver vila ut mig. 
Ingen majbrasa blev det för min del men valde att kolla på CL matchen mellan Real Madrid vs Dortmund tyckte det var en riktigt bra match och väldigt nervigt de sista 10 min. Tyvärr så gick inte de laget jag hejar på vidare får helt enkelt hoppas på det bästa nästa år. Nu får jag helt enkelt heja helhjärtat på att Dortmund tar det!

Okej tillbaka till inlägget istället efter lite fotboll och vardagssnack. Valde att göra bagels denna gång, har aldrig bakat de förr men tänkte det skulle vara kul att prova på något nytt. 

Måste säga att det inte alls är så svårt att baka bagels, de ända som är jobbigt är att de har flera processer tar lite längre tid än vanligt bröd men tycker det är värt allt besvär då bagels är så himla gott!

Ingredienser till 12st

25g jäst
5dl vatten (fingervarmt)
1msk olja
3msk honung
14dl special vetemjöl
2krm salt
socker+ vatten, 1msk/L
1st äggvita 

Smula ner jästen i 2 dl fingervarmt vatten när jästen är löst blanda i resterande av de fingervarma vattnet. Blanda sedan i oljan, honung och salt. Arbeta in mjölet lite i taget, knåda degen i 5 min i degmaskin eller 10 min för hand. Låt degen jäsa i ca 45 min till dubbel storlek 

Ta upp degen och dela den i 12 bitar, forma ringar och nyp ihop skarven noggrant. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 min

Sätt ugnen på 225°C. Koka upp 3L vatten med 3 msk socker, sänk ner brödet och koka dem 2min på var sida (stormkoka inte). Ta upp med hålslev och låt dem rinna av på galler. Pensla på med uppvispad äggvita och rulla brödet i frön eller grädda dem som dem är i mitten av ugnen i ca 15 min till de för en gyllne brun färg. 



---------------------------------------------------

Hi All!

Hope everyone has had a real nice May Day, partied and drank moderately. Self, I decided to take it easy this year since I have had several hectic weeks and felt I needed to rest.
No bonfire for me, instead I chose to watch the CL match between Real Madrid vs Dortmund thought it was a really good game and very nervy the last 10 minutes. Unfortunately it was not the team I'm rooting for who whent further I'll just hope for the best next year. Now I simply committed cheer fully for Dortmund and hope they takes it!

Okay back to the post instead for some football and everyday talk. Chose to make bagels this time, I've never baked it before, but thought it would be fun to try something new.

Must say that it is really not that hard to bake bagels, the only thing that's laborious its requier several processes so it take longer than normal bread beaking but think it's worth all the trouble when the bagels are so damn good!

Ingredients to 12 pieces

25g yeast
500ml water (lukewarm)
1 tbsp oil
3 tbsp honey
1400ml special wheat flour
2ml salt
sugar + water, 1 tbsp / Liter
1piece egg white

Crumble the yeast in 200ml lukewarm water when the yeast is dissolved add the remainding water. Then mix in the oil, honey and salt. Work the flour a little at a time to a dough and kneading it for 5 minutes with machine or 10 minutes by hand. Let the dough rise for about 45 minutes until doubled in size

Remove the dough and divide it into 12 pieces, shape rings and pinch the seam carefully. Place on a baking sheet and let rise for another 30 minutes

Preheat the oven to 225 ° C. Boil 3L water with 3 tablespoons sugar, lower the bread and cook them at 2 minutes each side (do not boil heavily). Remove with a slotted spoon and drain them on a rack. Brush with whipped egg whites and roll in bread seeds or bake them as is in the middle of the oven for about 15 minutes to a golden brown color.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar