tisdag 22 januari 2013

Meolina Sushi

Hej Alla!

Nu är jag tillbaka igen efter en längre tid av frånvarande. Jag har åkt på semester till Hong Kong, Korea och Doha  varav ingen uppdatering under den senaste månaden. Kommer under senare tillfällen skriva mina omdömen om dessa ställen.  Hoppas alla har förståelse för detta. Men nu är jag tillbaka iaf och tänkte dela med mig om lite sushi upplevelse igen.

Denna gång bar det åt till Meolina Sushi som är ett relativt nyöppnat ställe, öppnade upp sina portar knappt för två månader sedan, så tänkte att det vore kul att titta förbi och prova vad de har att erbjuda.

Meolina Sushi ligger på Folkunagatan 142, Stockholm och är ett väldigt liten sushi bar. Skulle säga att det finns plats till omkring 10-12 person max. Men eftersom det är ett nyöppnat ställe har inte många hittat vägarna hit än, så än så länge är det inga problem med att få plats även om man kommer vid middagstid.

Utbudet är inte jätte stort, men som ni ser så är sushin relativt billig jämfört mot andra ställen i innerstan. Det som inte framgår så väl på denna meny är att sushin som de serverar här är mer fusion sushi än den traditionella, men de har så klart den traditionella versionen också om man föredrar den över fusion style.

Valde en stor sushi men bytte ut räkan till en extra lax istället. De som jag fick var fyra olika marinerade laxar: kimchi, miso, svart sesam och mango chutney, tilapia, tonfisk, avokado, gunka (laxtartar som fyllning, till skillnad från den traditionella sättet att linda in sushi riset i torkad sjögräs använder koken av rättika istället) och inside out maki.
Vännen min tog en stor sushi men gjorde inga byten, de som jag gick miste om var då räkan som ovanligt nog inte var den traditionella kokta räkan utan en tempura räka med någon slags marinad. Eftersom jag inte hade de på mitt fat kan jag tyvärr inte göra någon bedömning om smaken, men kan iaf säga att vännen min var mycket nöjd.

Så här i helhet måste jag säga att bemötandet på Meolina var trevligt, ägarna som inte är jätte duktiga på svenska gjorde sitt yttersta för att ge den bästa servicen. De hade som många andra sushi ställen en kort presentation på vad som fanns på fatet. Vilket jag uppskattar =)
Tycker det är kul att det börjar bli mer och mer fusion sushi i Sverige, Meolina tillhör nog en av de i spetsen med att piffa till smakerna på sushin, dock har dem inte lyckats jätte bra.

Kimchi marinerade laxen hade inte mycket smak av kimchi eller smak av stark. Antingen får det vara mer sting och smak i marinaden eller så tycker jag att de kan skippa marinaden helt eftersom marinaden ledde bara till att täcka smaken av laxen själv. Så i slutändan blev det svårt att veta vad man åt på. 4/10

Svart Sesam marinerade laxen var betydligt bättre än kimchi marinerade, sesam smaken tog inte över laxen utan gjorde en bra avskärning. Man kunde känna smaken av både laxen och sesam vilket jag tycker var en bra kombination  7/10

Miso marinerade laxen var till en besvikelse också, hade lite hackad rödlök som topping vilket gjorde att varken miso smaken eller lax smaken kom fram. Löken tog över helt enkelt  4/10

Mango Chutney: kul att dem prova med något nytt som jag aldrig har hört att någon fusion sushi gör dock kände jag inte smaken av mango chutney. 5/10

Gunka, har alltid tyckt om gunka denna hade en stor avskiljning från den traditionella gunkan med sjögräs. Tyckte det var fräscht att använda sig av rättika då laxtartar var väldigt smakrik. Skulle inte ha vart lika god om gunkan var lindad med sjögräs.  7/10

Avokadon var för rå och hade alldeles för mycket sesam på så blir inte högt betyg här inte 3/10

Inside out maki. riser var alldeles för klibbigt gjorde så makin blev väldigt fast och inte alls den konsistens en maki ska ha.  2/10

Så vad blir bedömningen på denna sushi bar, det blir en 5/10 godkänd! De koken kan bättra på är att använda mindre sushivinäger i riset då de var alldeles för surt och för mycket smak av vinägern att det mer eller mindre täckte smaken av fisken. Riset var också en aningen för klibbigt.

------------------------------------------------------------------------

Hello All!
 

I'm back again after a long period of absence. I have gone on vacation to Hong Kong, Korea and Doha which why I haven't made any update in the past month, hope you all have forbearance for that. Anyhow I will later write my reviews on these places but for now I will share a little sushi experience again.

This time we went to the Meolina Sushi is a relatively new opened place, just about two months ago, so thought it would be fun to stop by and try out what they have to offer.

Meolina Sushi is on Folkunagatan 142, Stockholm and is a very small sushi bar. Would say that there is room for about 10-12 person max. But since it is a newly opened place not too many have found their way here, so far there is no problem with getting seeats even if you come at dinnertime.



The selection is not huge, but as you can see their sushi is relatively cheap compared to other places in the inner city. What can not be seen so well in this menu, the sushi they serve here is more fusion than the traditional sushi, but they have of course the traditional version too if you prefer it over the fusion style.

Choosed a big sushi (stor sushi 12 pieces) but replaced the shrimp for an extra salmon instead. The ones I got were four different marinated salmon: kimchi, miso, black sesame and mango chutney, tilapia, tuna, avocado, gunka (salmontartar as stuffing, unlike the traditional way to wrap sushi rice in dried seaweed the chef used radish instead) and four pieces of inside out maki.

The friend of mine also choosed a big sushi but made no changes, the ones that I missed was the shrimp that was not traditional cooked shrimp it was a tempura shrimp with some kind of marinade. Since I did not have those on my plate, I can not make any assessment of the taste, but can anyway say that my friend was very pleased.
For the whole, I must say that the hospitality of Meolina was nice, the owners who are not very skilled in Swedish did their utmost to provide the best service. Like other sushi places they also had a short presentation on what was in on the plate. Which I appreciate =)




Think it's great that it's getting more and more fusion sushi in Sweden, Meolina belong probably one of the pioneering when it comes to spice flavors of sushi, but have not managed them very well.


Kimchi marinated salmon did not have much flavor of kimchi or taste of the usual spicy/hot of Kimchi. Either it be more spicy or taste on the marinade otherwise they can skip the marinade completely because the marinade led only to cover the taste of the salmon itself. So in the end, it was hard to know what you really ate. 4/10

 
Black sesame marinated salmon was significantly better than kimchi marinated, sesame flavor did not take over the salmon and made a good cut. You could feel the taste of both salmon and sesame, which I think was a great combination 7/10

 
Miso marinated salmon was a disappointment too, had some chopped red onion as a topping which made neither the miso flavor or salmon taste appear.  The onions simply covered the flavors 4/10

 
Mango chutney: fun tosee that the chef tried something new that I have never heard on any other  fusion sushi, however it did not taste of mango chutney. 5/10

 
Gunka, have always been a fans of gunka this had a big separation from the traditional gunkan with seaweed. Thought it was fresh to use radish as salmon tartar was very tasty. Would not have been as good if the gunkan was wrapped in seaweed. 7/10

 
Avocados were too rough and had way too much sesame so do not get high marks here  3/10

 
Inside out maki. The rice was too sticky which made makin to became very firm, not the texture one maki should have. 2/10

 
So what will the assessment at this sushi bar, it gets a 5/10 approved! What the chef can improve on is to use less sushi vinegar into the rice,it was  just too hard and too much flavor of the vinegar so it more or less covered the taste of the fish. The rice was a little too sticky as well.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar